Eén level omhoog

20-10-2012 Langres
 De toren van Navarre behoorde tot de graven van Champagne, ook koningen van Navarra. Het is de meest monumentale artillerie toren, een diameter van 28 meter, een hoogte van 20 meter en twintig openingen om te schieten, verdeeld over vier verdiepingen. Wanden tot 7 meter dik beschermen twee krachtig gewelfde kamers en kazematten. De artillerie van het terras moest het plateau aan de voorkant van de deur van de Molens beschermen. In 1515 nagenoeg afgerond na vier jaar werk, werd ze 2,5 meter verhoogd om de kanonnen op het terras geïnstalleerd te krijgen.  Diderot, daar staat hij dan midden in Langres.
Denis Diderot (Langres, 5/10/1713 - Parijs, 31/6/1784) was een Frans schrijver, filosoof en kunstcriticus. Diderot was een prominente persoonlijkheid in wat als Verlichting bekend zou worden. Samen met Baruch Spinoza en Pierre Bayle was Diderot de belangrijkste filosoof van de radicale verlichting.  Een oud straatje waar druk gerenoveerd wordt.  De spoorlijn Langres was de eerste tandradbaan gebouwd in Frankrijk, en het was bedoeld om het station van Langres-Marne met de bovenstad van Langres te verbinden.
De lengte van 1475 m stond hem toe om het  hoogteverschil van 132 m  tussen het station van Langres-Marne en de bovenstad te overbruggen. Gezien de helling van deze lijn, werd het uitgerust met een rack , Riggenbach systeem.
Stoomtractie werd gebruikt in 1887 tot 1935 en de elektrische tractie in 1935 tot 1971 . I  dat jaar werd de spoorlijn verwijderd vanwege zijn leeftijd. Het is nu een busdienst die het station naar de stad verbind.
Een spoor is gerenoveerd in juni 2007 in de gemeentelijke werkplaatsen en de trein is op 28  april  2010 op de oorspronkelijke locatie op de brug geplaatst.  De voormalige brug waar de trein overheen reed.