Eén level omhoog

2012-09-18 Bootreisje Nederland Belgie
 Donkere wolken boven het koele water van de Waal. Ook aan de rivier staan richting aanwijzers. De sluis laat water in. Maastricht de Hoge Brug die Ceramique met het centrum verbind. Maastricht, kijkje op de Sint Servaasbrug en kerk van Wijck. Achter de Sint Servaas basiliek in Maastricht. Elephant Parade is de grootste openluchttentoonstelling ter wereld die zich inzet voor het behoud van de Aziatische olifant. Van 1 september 2012 tot en met 1 november 2012 hebben er 42 bontgekleurde kunstolifanten in de straten van Hasselt gestaan. Antwerpen, de Grote Markt. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in de Belgische stad Antwerpen. De kathedraal staat aan de Handschoenmarkt en is de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. Ze werd toegewijd aan Maria. De kerk was een kathedraal tussen 1559 en 1803 en vanaf 1961 tot heden. De toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is als onderdeel van een groep van 56 belforten in België en Frankrijk opgenomen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO. Te zien in de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal in Antwerpen. De Groe Markt in Antwerpen. Ook Antwerpen heeft zijn doorkijkjes. En zijn schepen, al liggen deze dan op het droge. Wolken boven de Westerschelde. Een tweemaster op het Kanaal door Walcheren. Het Stadhuis van Veere stamt uit de vijftiende eeuw . Het heeft een prachtige voorgevel; de toren met het klokkenspel dateert van het eind van de zestiende eeuw. Het carillon is verkozen tot een van de mooiste van Nederland. Op de eerste verdieping vindt u de raadzaal. Hier hangt o.a. de stamboom van het huis van Oranje‑Nassau, geschilderd in 1936 door jonkheer A.W. den Beer Poortugael. De slinger van Foucault in de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk van Veere. 
Het schip van de kerk werd in de loop van de 19e en 20e eeuw gebruikt als stal, overdekt voetbalveld, opslag van een aannemer en een houthandel, feestzaal, militair hospitaal en na de watersnoodramp van 1953 als noodstal voor het geredde vee.
Pas in de jaren 70 van de 20e eeuw kreeg de kerk een culturele bestemming.De toren mag tegenwoordig tegen betaling beklommen worden. Zomaar in Veere ergens in de muur gezet. De Watertoren van Schoonhoven. Gebouwd in 1901 ten behoeve van de eerste waterleiding van Schoonhoven. Ontwerp van F.A. de Jongh, bouwer van watertoren in Zwijndrecht en Nijkerk.
Beneden machinistenwoningen. Hoogte 50 meter. Voetgangersbrug in Schoonhoven.
VBediening door de wandelaar. Sluis van Hagestein in de avond. Molen Rijn en Lek.
Deze unieke op een stadspoort (Leuterpoort) gebouwde molen wordt ten onrechte ook wel