Eén level omhoog Bovenste indexpagina » 2012-02-20 tm 2012-05-22 Spanje
Onder water


Eerste pagina Volgende pagina 1-32 (van 37 gevonden)
 Een van de vele soorten zeeegels. Dit is de Steenappel (Paracentrotus Lividus). Een klein sponsje. Een wier vlak aan de oppervlakte. Dit lijkt de Knobbelige Tritonshoorn (Charonia Lampas Lampas). maar zeker ben ik niet van mijn zaak. Op de rots vastgeplakt deze wormpjes. Dat zijn het natuurlijk niet ze waren erg hard, en wat het is, weet ik niet. Wieren op de rotsen. Bij eb kwamen de wieren bijna droog te liggen. Het zijn verschillende soorten wier, waaronder het Harpoenwier (Asparagopsis Armata) en het Cystoseira het meest vertegenwoordigd zijn. Dit wier staat niet in mijn boekje en ik weet dus niet wat het is. Het lijkt net op glibberig zacht plastic, heel vreemd en je vindt het in het bovenste infralitoraal. Een krabje had geen zin in onze aanwezigheid en maakte dat het wegkwam.  Een slijmvis, er zijn zoveel soorten dat ik deze niet goed thuis kan brengen, dus houd ik beter mijn mond.
Het ronde geval is een schelpdiertje dat op de kop ligt. Het wit de schelp, het grijs het diertje. Van alles te zien op dit plaatje. Zuurstofdruppels op mijn onderwaterhuis. Een gewone rode zeeanemoon of Paardenanemoon (Actinia Equina). Het zijn geen zeepokken of toch wel? Nogmaals de Zeeanemoon of Paardenanemoon (Actinia Equina). Mooi parelmoer met een heremietkrabbetje in. Een prachtig mooi slakkenhoorntje. Gewone kraak (Octopus Vulgaris).
Meestal zijn deze dieren 's nacht actief maar deze was op klaarlichte heldere dag aan de wandel. De leeftijd van de kraak is slechts 12-18 maanden. Groene Keverslak (Chiton Olivaceus).
Dit diertje komt voor tot 10 meter diepte. Ze kunnen zich goed vastzuigen aan het substraat en zijn daardoor goed aangepast aan het leven in de brandingszone. Worden ze losgeslagen dan rollen ze zich op tot een balletje. Meestal zijn ze 's nachts actief. Een slak op een zeester, een weinig voorkomende combinatie. De Paardenanemoon, alweer........ Zeepokken, (onderklasse Rankpootkreeften) zijn sessiele kreeften die met een zuignap aan de voorste voelsprieten vasthechten. De romp wordt volledig omsloten door een mantel waarin kalkplaten worden afgezet. De borstpoten zijn omgevormd tot rankpoten en dienen voor voedselopname. De Glasgarnaal (Palaemon Elegans) is een tot 5 cm lange garnaal. Het dier eet alles wat het met de scharen te pakken krijgt. Ze knabbelen zelfs aan je voeten wanneer je stil in het water staat. Allemaal hermietkrabbetjes. Ze buitelden en rolden over elkaar heen en daaronder lag een lekkernij waar iedereen het op voorzien had. De Purperslak (Hexaplex Trunculus).
Veel soorten werden vroeger in de purperververij gebruikt. De gewilde kleurstof werd al door de Grieken en Romeinen uit de slakken gewonnen en tot in de middeleeuwen was purper de duurstbetaalde verfstof. Voor 1 gram had men 8000 slakken nodig. Een Behaarde Heremietkrab (Pagurus Cuanensis) in zijn holletje tussen de rotsen. Er is weinig tot niets bekend van deze soort. Een schooltje Goudgestreepte Zeebrasem (Salpa Salpa).
Een typische scholenvis die vaak in gesloten formatie in ondiep water rondzwerft. De volwassen vissen zijn overwegend herbivoor wat bij mediterrane vissen niet vaak voorkomt. Het menu betsaat uit algen groen en rood zeewier. De jongen eten vooral dierlijk voedsel, vooral kreeftachtigen. Bij een lengte van 20 cm worden ze geslachtsrijp en worden ze mannetje, pas later worden het vrouwtjes. Wieren en wieren en wieren, zoveel soorten op een klein oppervlak tussen een spons. Veranderlijke Zeekomkommer (Holothuria Forskali). Het dier sttot bij aanraking kleverige draden uit. Ook kan hij de hele darm uitwerpen, de inwendige oorganen worden dan binnen enkele weken vernieuwd. Gehoornde slijmvis (Parablennius Gattorugine) is de grootste in zijn familie. het dier heeft geen woonhol maar zoekt rotsspleten of -nissen op. Eet van alles waaronder zakpijpen, slakken, schelpdieren,stekelhuiden en andere ongewervelden. Alweer een zeekomkommer. De Geringde Zeebrasem (Diplodus Annularis) leeft boven zand en rotsbodems en in zeegrasvelden. Jonge dieren zwemmen graag in groepjes de ouderen zijn vaak alleen.
Pagina 1 van 2 Volgende pagina