Eén level omhoog Bovenste indexpagina » 2012-02-20 tm 2012-05-22 Spanje
Dieren


 Op de uitkijk. Het lijkt op een valk, maar of dit ook zo is? De Aalscholver (Phalacrocoracidae).
Een sigaar met vleugels - dat is typisch een aalscholver in vlucht. Het zijn markante vogels, ook door de lange snavel met haakpunt. Aalscholvers zijn koloniebroeders. Het menu bestaat uitsluitend uit vis. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden vormt paling slechts een zeer klein deel van het menu. Uit onderzoek is gebleken dat vooral brasem en pos worden gegeten. 
In tegenstelling tot vrijwel alle andere watervogels bevat het verenkleed van aalscholvers slechts zeer weinig vet. Daardoor is het niet waterdicht en wordt een duikende aalscholver drijfnat. Na een duik moet een aalscholver dus drogen. Dit doen ze door met half gespreide vleugels te gaan zitten; een zeer markante houding. Een hagedis. Ik heb deze dieren op veel plaatsen gezien maar nog nooit op het strand zoals dit exemplaar. Mussen, elke middag zaten ze in deze struik te wachten op een stuk brood. Deze twee hielden de struik voor gezien en vonden dat ze op het muurtje rustiger zaten en een beter uitzicht hadden. Poetsen na de maaltijd hoort er ook bij. Rupsen in een nest in een boom. De processierups.
Men ziet ze meestal van januari tot midden april en ze zijn op zijn gevaarlijkst van midden tot einde februari. Men kan ze vinden in zijden cocons die in pijnbomen hangen, hier zijn ze gevaarlijk voor de bomen, ze verwijderen alle naalden. Krijgen ze meer honger dan trekken ze naar de volgende boom waar ze vervolgens de naalden opeten. Zij verplaatsen zich neus tegen staart, in een lange rij, vandaar de naam. Een mooi klein zwart vogeltje op de rots aan zee. Dit diertje liep wat rond te huppen, totdat het ons zag natuurlijk. Vogeltje gevlogen. Een pieper achtige denk ik. Nogmaals de procesionaria, de processierups.
De vlindertjes van deze processierups zijn 'overgewaaid' van de noordkust van Afrika en vreten alle jonge takken van naaldbomen aan, met als gevolg dat vele bomen er beroerd uitzien en daarna doodgaan. Je moet zorgen dat je niet in aanraking komt met de rupsen! De consequentie van het aanraken van deze dieren of de haren schijnt erger te zijn dan van de eikenprocessierups in Nederland. Flamingo's (Phoenicopteriformes) in Gabo de Gata in het Salinas de Cabo de Gata, een zoutwater lagune die door een 400 meter brede zandbank van het strand wordt afgescheiden. Deze flamingo (Phoenicopteriformes) heeft zich afgezonderd van de groep. Met name in de tijd van de vogeltrek kunnen meer dan 80 verschillende vogelsoorten worden geteld in het Salinas de Cabo de Gata. Een kikker in een poeltje vlak achter het strand van San Pedro. En dit exemplaar zat er niet alleen. Zo op het eerste gezicht zaten er wel dertig kikkers. Zo mooi fluiten, dit mooie vogeltje. Het is de Roodborsttapuit (Saxicola Torquata).
De Roodborsttapuit heeft een uitbundige wijze waarop hij mensen uitscheldt die te dicht bij zijn nest komen. Zoekplaatje. Is het een Auerhoen, Hazelhoen? Geen idee maar het liep in in Cerro del Hoyazo, ten Oosten van Nijar. Vanuit de lucht is duidelijk te zien dat de Cerro del Hoyazo een caldera is. De Hop (Upupa Epops). De hop zoekt zijn voedsel (insekten en hun larven) op de grond. Hij nestelt in holle bomen, soms in een nis van een gebouw. Al in de bijbel wordt hij een stinkend, onrein dier genoemd. Om vijanden af te weren spuiten de nestjongen hun darminhoud weg, samen met een kwalijk riekende afscheiding uit de stuitklieren. Parelhagedis (Lacerta lepida). Zo vanuit de luie stoel gefotografeerd.
 Europese Kanarie (Serinus Serinus). Deze had het hoogste woord op de tak. Het dier heeft een kwetterende roep en zang. Van alle vinken is de Europese kanarie de kleinste en de sierlijkste ondanks het gedrongen uiterlijk en de wat afgeplatte kop. Baardgrasmus (Sylvia Cantillans). Formaat Pimpelmees, maar met een langere staart. Mooi klein diertje. Kleine Zilverreiger (Egretta Garzetta). Zo groot als een meeuw op lange poten.
Het is een genot om deze vogel te zien vissen, hij staat en staart, rent vooruit, draait opeens opzij, springt terug en dan...je verwacht niets meer, dan slaat hij toe met zijn dolkvormige snavel. De steltkluut (Humantopus Himantopus) In het water ziekt dit exemplaar naar diverse ongewervelde en kleine gewervelde dieren. Sprinkhaan, een beetje groot. 10 cm! Meeuwen op de uitkijk.